TIPS-TIPS LULUS UJIAN KOMPUTER


Anda akan dibenarkan menduduki Ujian Undang-Undang Berkomputer kira-kira 3 hari selepas selesai tamat kelas K.P.P. 5 jam. Ujian ini sebenarnya mudah kerana anda telah dibekalkan dengan buku teks, buku contoh soalan dan CD contoh soalan. Yang penting anda perlu mengulangkajinya. Walaubagaimanapun, masih ramai yang menghadapi kesukaran untuk lulus dalam ujian ini. Malah terdapat juga yang telah mengambil lebih daripada 3 kali, tetapi masih belum lulus.
Disini, saya akan berikan tips-tips bagi membantu anda semua untuk lulus. Terdapat 50 soalan di dalam ujian ini. Markah lulus ialah 42 markah. Ini bermakna maksimum kesalahan yang boleh anda lakukan ialah 8 soalan.
Ujian ini dibahagi kepada 3 bahagianBahagian A (Papan Tanda) mempunyai 15 Soalan. Bahagian ini adalah yang paling mudah. Oleh itu, anda perlu untuk menjawab dengan betul pada semua soalan di bahagian ini. Cuba ketika anda keluar rumah dengan menaiki kereta atau bas, sila perhatikan papan-papan tanda di jalan raya dan fahamkan betul-betul fungsinya.
Bahagian B (Panduan Berhemat) pula mengandungi 25 Soalan. Soalan-soalan di bahagian ini memang panjang dan agak susah sedikit. Ia memerlukan anda untuk berfikir sebelum menjawab soalan-soalan tersebut. Sila cuba untuk hanya melakukan  4 kesalahan sahaja.
Yang terakhir sekali ialah Bahagian C (Akta Pengangkutan Jalan dan Sistem Kejara). Ia mempunyai 10 soalan sahaja. Sekiranya anda benar-benar mengulangkaji, pastinya tidak susah untuk menjawab soalan di bahagian ini. Kerana semua jawapan yang diberikan adalah fakta. Anda perlu mencapai markah yang tinggi dalam bahagian ini. Banyakkan latihan menjawab soalan di bahagian ini dan cuba hafal soalan dan jawapannya. Oleh itu, sila jangan membuat lebih daripada 3 kesalahan.
Kesimpulannya, jika anda ikut apa yang diperkatakan di atas, anda hanya akan membuat 7 kesalahan sahaja iaitu 0 di Bahagian A, 4 di Bahagian B dan 3 di Bahagian C. Anda akan memperoleh markah 43/50 di mana sudah semestinya anda akan lulus ujian ini. Ikut panduan-panduan di atas dan anda pasti berjaya.
Sekian. Selamat Berjaya.

19 comments:

 1. terima kasih saudara . saya amat menghargai nya .

  ReplyDelete
 2. thanx bro..appreciated it..=)

  ReplyDelete
 3. saya akan mencuba
  tq

  ReplyDelete
 4. okayy . thank you :)

  ReplyDelete
 5. akan ku ambil sebagai panduan..

  ReplyDelete
 6. Terima Kasih.. Harap Dapat Lulus Ujian Memandu ini..

  ReplyDelete
 7. moody gila failed tadi ..dapat 38 je . trima ksh , sy akn cuba next time !!!!

  ReplyDelete
 8. member aku siap bawak buku lg mse exam. then die lulus..

  ReplyDelete
 9. Ada sape2 cara yg mudah untuk luluskan lesen motor x...?

  ReplyDelete
 10. Thanks....saya akan buat yg terbaik !!

  ReplyDelete
 11. Ada password lah nak buka file....

  ReplyDelete